Планування кухні: Teka ділиться досвідом

Якщо замислитися над  тим,  скільки часу ми проводимо в кухні, скільки  довгих  кілометрів  ми проходимо,  топчучись  на  одному місці – ми зрозуміємо, як важливо мати кухню, яка поєднує в собі дизайн та зручність для користувача. Хоча зовнішній вигляд кухні є  справді  важливим  фактором,  зручність  все  ж  таки  набагато важливіша. Невдало сплановане кухонне приміщення не вплине на  наш  настрій  у  перший  день,  одразу  можна  й  не  помітитинедоліків.  Але через  деякий  час  ми  почнемо  відчувати  втому  і роздратування, і навіть не зможемо пояснити їхню причину. Компанія  Teka  є  одним  з  провідних  виробників високоякісногокухонного обладнання, і окрім дизайну і матеріалів, наші інженери і  дизайнери  приділяють  велику  увагу  зручності  роботи  на  кухні.Ергономіку  та  багатофункціональність обладнання  Teka  високо оцінили виробники меблів, кухонні салони та дизайнерські студії в усьому світі, адже наша мета – це створення зручної робочої зони в кухні, де приготування їжі і навіть прибирання приноситиме задоволення.

Ідеальне розташування

Окрім обідньої зони, кухня має принаймні три важливі функціональні зони: зона приготування їжі, зона миття і зона зберігання продуктів. Всі  разом  вони  утворюють  трикутник,  який  активує  найбільш поширені  переміщення  користувача. Будь-яка  робота  в  кухні  потребує численних  рухів  і  маленьких  задач, тому  кухонні  меблі  і  обладнання мають  бути  розташовані  оптимально, щоб  полегшити  роботу  і  допомогти уникнути непотрібних зусиль. Розмір  і форма кухонного приміщення диктують правильний розподіл всіх елементів кухні. Teka підкаже, як ефективно спланувати кухонний простір, виділивши основні види розташування елементів робочої зони: 

Лінійне 

Це  найкращий  вибір,  якщо  простір обмежений  або  кухня  надто  вузька. Всі  елементи  розташовують  в  лінію, що  неминуче  віддаляє  їх  один  від одного. Цю проблему можна вирішити, якщо  розставити  кухонне  обладнання в  найбільш  логічному  порядку,  тобто таким  чином,  щоб  гарячі  та  важкі речі  не  треба  було  нести  далеко.  В залежності  від  розташування  вікон, треба вирішити, як в найбільш зручному порядку  розташувати  зону  приготування  їжі,  зону  зберігання продуктів та зону мийки.

Кутове 

Це розташування меблів і техніки в кухні, яке  часто  називають  дизайном  в  формі літери  «Г».  Воно  має  багато  переваг і  практично  жодного  недоліку.  Якщо
правильно розподілити кухонні елементи, кутове розташування фактично виключає необхідність  ходіння  по  кухні,  оскільки можна  легко  дістати  до  холодильника  і мийки, духової шафи і варильної поверхні, зробивши лише один-два кроки.

Тристороннє

Якщо в кухні є три стіни, які можна використати під кухонні меблі та техніку,  і при цьому кухня має принаймні 3 метри в ширину, – цей дизайн  дає  всі  переваги  кутового розміщення,  але  з  розширеними можливостями.  Завдяки  тому, що  можна  задіяти  три  стіни,  цей
вид  розташування  також  відомий як  дизайн  в  формі  літери  «П». Якщо  кожну  стіну  виділити  під три  конкретні  задачі –  буде  легко  уникнути  лишніх  рухів,  а  кухня здаватиметься більшою, ніж вона є насправді.

Паралельне
 
Розташування  дверей  та  вікон  у  багатьох  кухнях  диктує  свої  умови –  часто  вони  можуть знаходитися навпроти,  і  таким  чином,  під  кухонні  меблі  та  техніку  можна використати  лише  дві  протилежні стіни. На  перший  погляд, це може здатися  недоліком,  але  насправді при такому  розташуванні  можна  досить  зручно  розподілити  три важливі зони – справа або зліва, або одразу за спиною. Такий вид розташування елементів кухні візуально розширює приміщення.

Острів
 
Цей вид розташування елементів кухні  ідеально  пасує  для великих  кухонних  приміщень, які при цьому мають порівняно квадратну  форму.  Перевагою кухонного  острова  є  те,  що  в будь-якій частині кухні завжди є досить  великі  робочі  поверхні. Найчастіше  витяжку  та  варильну  поверхню  розташовують  в  центрі кухні. Вихідний отвір не можна розмістити у стелі, тому трубу маскують в декоративну поперечину або балку під стелею, виводячи її до стіни з вихідним отвором. Також зручно в центрі кухні розмістити обробний стіл та укомплектувати його великою зручною мийкою.
 
Півострів

Ще  один  вдалий  варіант  для  тих, хто  прагне  отримати  ідеальний дизайн  кухні,  але  простір  не дозволяє  такий  вид  розташування кухонних  елементів  як  острів. Півострів  дозволяє  подовжити робочу  поверхню  в  центр  кухні. Кухонне  обладнання  встановлюється  перпендикулярно  одній  із стін,  і  таким  чином,  центр  кухні  стає  основною  зоною  –  як  за своєю функціональністю,  так  і  за  дизайном.  Таке планування  дає можливість  розділити  кухню  на  окремі  зони,  а  також  створити сервірувальний стіл, барну стійку або додатковий комплект шафок і ящичків для посуду.
 


 

Новые поступления